Publicerad 15 november 2011 Av I Gå och se! Med 2371 Visningar

Runo Lagomarsino på Nils Stærk

runoRuno Lagomarsinos utställning OtherWhere hos Nils Stærk i Köpenhamn är stillsam och personlig på samma gång som dess tematik rör det globala, geografi och resor, beständighet och föränderlighet. Under det senaste året har Lagomarsino verkligen etablerat sig på den internationella konstscenen: han har medverkat på biennalerna i Venedig, Istanbul och Prag, ställt ut i São Paolo, Bolzano och på Art Basel. Och i Sverige deltog han på Modernautställningen 2010 och hade en separatutställning på Elastic Gallery i Malmö så sent som förra året.

Hos Nils Stærk visas en handfull verk. I ett av utställningsrummen står sex enkla träbord på vilka vykort är placerade, alla med samma motiv: flygplan från olika bolag, länder och tidsperioder. På vykorten ligger det dessutom stenar som döljer flygplanens fönster. Stenarna har precis som flygplanen rest över jorden; de är insamlade av konstnären själv eller hans vänner under olika resor. Men här finns samtidigt en motsättning: stenarna har en beständighet så länge ingen yttre påverkan sker medan flygplanen är konstruerade för att färdas från plats till plats. Och samtidigt är de exempel på hur allt plötsligt kan förändras: bolag går i konkurs, länder upplöses. Få av flygbolagen finns kvar i dag.

Förhållandet mellan det beständiga och det föränderliga återkommer i ContraTiempos, en diabildsprojektion av fotografier som Lagamarsino har tagit i Parque Ibirapuera, parken som Oscar Niemeyer och Roberto Burle Marx ritade till Sao Paolos 400-års jubileum. Fotografierna föreställer dock inte vad som helst, utan Lagomarsino sökte specifikt efter sprickor i betongen som påminner om en karta över Sydamerika. Skiftningarna i byggnadernas material minner om människans föreställnings- och minnesförmåga, att förhållandet mellan kartan och den mentala bilden sällan stämmer överrens utan ständigt förändras, förskjuts, som en muntlig berättelse när den traderas från person till person.

Utställningen hos Nils Stærk vilar på en teoretisk grund men är också underfundig. Det framträder speciellt i textbaserade verk som det där det står RUNO IS NOT A NATION med mdf-bokstäver på väggen. Och det är denna kombination, av det konceptuellt utforskande och triviala, som gör Runo Lagomarsinos lågmälda konstnärskap så intressant och rikt. Väl värt en resa till den danska huvudstaden. 

Adress: Ny Carlsberg vej 68, Köpenhamn
Utställningen pågår under perioden 29/10 – 17/12

Mikael Andersson (text), Nils Stærk (foto)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.