Publicerad 13 april 2014 Av I Gå och se! Med 3705 Visningar

“New Works” på Wetterling Gallery

WG_Nielsen_Boombox#4_2011_H15_B58_D17cm (4)“New Works” torde vara en av den mest platta utställningstitel som sett dagens ljus (och en av de mest använda). Den påminner inte bara om ett otal liknande titlar från konstens värld, utan lika mycket om de svenska 1890-talsdiktarnas senare verk som av någon anledning ofta fick heta “Nya dikter”. Men Wetterling Gallery behöver inte ligga så lågt. De deltagande konstnärerna – Nathalia Edenmont, Jason Martin, Fredrik Nielsen, Julian Opie, Marjolein Rothman, Amy Simon och Mike + Doug Starn – klarar skivan helt på egen hand.

Det är en salig blandning konstnärer som visas upp, från Nathalia Edenmonts fotografiska verk av fjärilsvingar till Mike + Doug Starns konceptuella fotografi och Julian Opies landskapsbilder, där han reducerat motivet till det yttersta för att uppnå en närmast abstrakt effekt.

Allra mest effektfulla är två verk, ett av Jason Martin där den dunkla och sinnliga måleriska ytan plötsligt viker av runt kanten på duken och får en helt annan karaktär, samt Fredrik Nielsens Boombox i brons (bilden till höger visar samma Boombox i glas). Nielsen är en av våra mest egensinniga glaskonstnärer, men denna gång har han skrinnat ut på tunnare is när han “förädlat” streetkulturens främsta relik (jättebandspelaren) till den klassiska skulpturens brons. Huvudsaken är att det bär, och det kommer att bli högintressant att följa hans utveckling hädanefter. Det är sällan en konstnär i den helgarderande samtidskonstkontexten gör sig såpass sårbar.

Adress: Kungsträdgården 3, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 21/3 – 23/4

Anders Olofsson (text), Wetterling Gallery (foto, colab Daniel Diamant)

Jag är Konstens grundare. Min bakgrund är brokig, och omfattar allt från IT-konsulting till konstkritik. Jag överlämnade redaktörskapet till Magnus Bons i september 2015 och slutade skriva som kritiker. Numera hittar man mig på Statens Konstråd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.