Publicerad 13 april 2011 Av I Gå och se! Med 2970 Visningar

Michael Schleu på Galleri Mårtenson-Persson

schleu“Övergivenheter” är titeln på Michael Schleus nya utställning (och den första) hos Stockholmsgalleriet Mårtenson-Persson. Schleu har under sin tidigare karriär rört sig från ett tillstånd av närmast måleriskt  monokrom abstraktion till en situation där konturerna av människor gradvis frigjort sig ur färgen. Processen kan liknas vid den som upplevs av en individ som, drabbad en en neurologisk åkomma elle plötslig medvetslöshet, steg för steg återvinner minnena av människor och miljöer som är välbekanta.

I den nya utställningen har färgtöcknet lättat, och plötsligt kan vi urskilja den okända världen. Och den är inte tilltalande. Vissa av bilderna visar ett ödeland i märkligt ljus, ganska likt engelsmannen Paul Nashs skrämmande målningar från första världskrigets frontlinje i Flandern. Världen, den nya världen, är förödd, ett tillstånd där enstaka individer kämpar med att upprätthålla normaliteten i spåren av en naturkatastrof. Som ett heroiskt fragment uppträder här och var färggranna små skulpturer av indianer och cowboys, ironiska minnen av en svartvit värld som inte längre existerar. Michael Schleu håller korten tätt intill bröstet, men vågar yppa en sårbarhet som väcker sympati – både som människa och som utställningsbesökare.

Adress: Karlavägen 20, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 7/4 – 7/5

Anders Olofsson (text), Galleri Mårtenson-Persson (foto)

Jag är Konstens grundare. Min bakgrund är brokig, och omfattar allt från IT-konsulting till konstkritik. Jag överlämnade redaktörskapet till Magnus Bons i september 2015 och slutade skriva som kritiker. Numera hittar man mig på Statens Konstråd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.