Publicerad 27 mars 2014 Av I Gå och se! Med 3708 Visningar

Malin Gabriella Nordin på Fullersta Gård

IMG_9911Malin Gabriella Nordins utställning ”Rosa Gråzoner” på Fullersta Gård är liten men presenterar ett karakteristiskt urval av hennes mycket konsekventa måleriska grepp. Utställningen är koncentrerad kring ett lågt podium där ett antal fristående måleriska objekt arrangerats. Nordins figursågade träskivor står upprätt med hjälp av smala stöd som fällts ut på baksidan. Objekten är synliga från alla håll, och de både lyfter fram och döljer sin bild beroende på betraktarens position. De kan lätt omplaceras och fungerar som spelpjäser i en scenografisk tablå eller som byggstenar i en egenartad målerisk grammatik. Ytornas marmorering och deras klara färger tycks vilja uttrycka en omedelbar – ja, rent av ”okonstlad” – kreativitet. Den nya boken ”Private Language” visar följdriktigt hur Nordins måleriska figurer undersöks av en grupp entusiastiska barn. Samtidigt finns hos Nordin en sofistikerad närhet i användningen av färgens materialitet. Hennes måleri är på en gång sakligt och sinnligt.

Målningarnas framsidor följer ofta formens konturer vilket resulterar i en upplevelse av att bilden är ett med sitt material. Det finns en direkt korrespondens mellan handens rörelser och bildytans, där den tydliga linjeföringen ofta skapar mjuka rundningar. Fristående från, men ändå tätt sammanlänkade med, måleriskulpturerna finns i utställningen två oregelbundna ringformiga objekt. Kanske kan de bäst liknas vid en sorts spektrala färgkroppar. Objektens färggranna band för osökt tankarna till Enno Halleks lekfullt konkreta uttryck.

Utställningen kompletteras av några verk på papper som på ett prövande sätt undersöker samma tema. En målning beskriver till exempel hur färgens kretslopp löper runt sin egen axel. Inte helt olikt den poetiska teckningen som finns i Kristina Erikssons bilder.

Sedan den före detta galleristen Peter Bergman för en tid sedan tog över rodret på Fullersta Gård har han presenterat flera intressanta utställningar. I och med Nordins sevärda utställning är han på god väg att sätta den lilla institutionen på Stockholms konstkarta.

Adress: Fullersta Gårdsväg 18, Huddinge
Utställningen pågår under perioden 8/2 – 27/4

Magnus Bons (text och foto)

Jag är Konstens redaktör sedan hösten 2015. Förutom på Konsten.net skriver jag i Dagens Nyheter, Konstperspektiv och Fotografisk tidskrift.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.