Publicerad 20 februari 2019 Av I Frågeformuläret Med 1646 Visningar

Konstens frågeformulär # 113: Anna-Karin Rasmusson

Anna-Karin Rasmusson, Överjag. Övertag, 2018

Beskriv din konst med tre ord: Görande. Psyke. Måleri.

Hur ser din arbetsprocess ut? Processbaserat. Gör först tänker sen. En sak leder till en annan. Jag jobbar oftast med mina verk i flera lager. Först gör jag en video eller animation som jag projicerar upp och därefter filmar jag av den igen då jag agerar i och med projektionen. Jag skissar mycket i collage. Jag gör allt själv och utgår också från mig själv, med tanken från 70-talet om att det personliga är politiskt. Ofta kan det vara inre upplevelser och känslor. Jag vill att saker ska kännas.

Vad inspireras du av? Vardag, frustration, tafatthet, stress, sorg, humor, ångest, abjekt, empati, kroppsupplevelser, drömmar. Att ha ett eget rum och att lyckas överraska mig själv.

Martha Rosler, Semiotics of the kitchen, 1975

Vilka bilder har du omkring dig där du jobbar? Mina egna collage och stillbilder som testande och tänkande. Bilder av konstnärer jag inspireras av. Planeringar, ”att göra”-listor, ”kom ihåg”-lappar och ett par bilder på barn och sambo.

Vilken annan konstnär har varit viktig för dig? Paul McCarthy, Thomas Hirschhorn, Guy Maddin, Joan Jonas, Lisa Jeannin, Carl Fredrik Hill… Men också författare som Elfriede Jelinek, Karin Johannisson, Mare Kandre och Julia Kristeva.

Vilket konstverk önskar du att du gjort själv? Å det är så himla många! Men om jag bara får välja en måste det bli ”Semiotics of the kitchen” av Martha Rosler. Den är genial!

Vad är konst till för? Det är en superviktig och självklar del av ett välmående samhälle. Ett tänkande utan ramar, ett sätt att få uttrycka sig, utvidga sig. Ett alternativ, ett reflekterande, något orationellt, ett andrum, för att ställa frågor och väcka känslor.

Vad är konst inte till för? Hm, det är svårare. Men konst ska i alla fall inte vara styrd, det är jag säker på.

Vilken åtgärd skulle främja konsten? Fler arbetsstipendier som dessutom är större och skattepliktiga, så att även konstnärer kommer in i vårt välfärdssystem med sjukpenningsgrundande inkomst, pension osv (titta på Norge). Betala konstnärer bättre för det jobb vi gör, höj utställningsersättningen och få upp ögonen för att vi också måste betala hyra och mat osv. Sen tror jag också att vi måste uppvärdera andra saker i samhället än de som är direkt kommersiella, tex mer kultur till alla, det skulle verkligen löna sig.

anna-karinrasmusson.com

Anna-Karin Rasmusson var senast aktuell på Modernautställningen 2018 och med en utställning på Galerie Forsblom

Redaktionen står som författare av osignerat material och av texter som inte författats av en av Konsten.net:s ordinarie skribenter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.