Publicerad 01 oktober 2018 Av I Gå och se! Med 2554 Visningar

Jonas Malmberg årets Fredrik Roos stipendiat

Jonas Malmberg samlar på bilder. Via digitala sökverktyg får han tag i företrädesvis natur och djurmotiv. De skriver han ut och arrangerar. Tills ett lugn uppstår. Därefter tar måleriet vid. Tejp används flitigt.

I utställningen om ett femtontal verk lämnas vissa tejpbitar kvar i målningarna och funktionen syns tydligt i de två digitala printarna. Tejp begagnas också som en detalj i presentationen av några målningar. Ett grepp som gärna fått uppta en mer framträdande roll i utställningen.    

Artipelag har flyttat ut butiken till entrén, och flyttat in årets Fredrik Roos stipendiat, Jonas Malmberg. Den stora kassadisken till trots fungerar utrymmet för presentationen. Roos-stiftelsen och Artipelag samarbetar för första gången och har valt bland studenter nominerade av samtliga svenska konsthögskolor.

Stipendiet, till förmån för ett ungt konstnärskap, delas ut sedan 2011. Fram tills nu i Malmö i konsthallen Rooseums gamla lokaler, idag platsen där Moderna Museet Malmö huserar. En fördelaktig placering av medlen från avyttringen av delar av Roos samling ligger till grund för stipendiesumman om 600 000 kr. Den största i sitt slag i Sverige.

Jonas Malmberg är född 1987 i Linköping. Under tiden på Lunnevads folkhögskola började han måla. Därefter antogs han till Konsthögskolan i Bergen, varifrån han var utbytesstudent vid Konsthögskolan i Köpenhamn. Han nominerades av Umeå konsthögskola. Numera bor och arbetar han i Malmö.

Malmbergs palett är genomgående mörk. Det finns något hemlighetsfullt över bildrummen. Det tar en stund att upptäcka tigern i förgrunden, eller golvplattorna framför rådjuret. På samma sätt som processen att få fatt i kompositionen verkar måleriet prövande. Bakom en abstrakt målning med ett stort vitt fält finns alltså med största sannolikhet flera lager.   

Jenny Danielsson

Foto: Samuel Lind/Artipelag, Artipelagstigen 1, Värmdö. Utställningen pågår 28 september – 21 oktober 2018

Jenny Danielsson är frilansskribent och tycker om att prata konst. Det gör hon i podcasten The Artword och i Danielsson & Carlson, som hon driver tillsammans med Oscar Carlsson. Med studier i konstvetenskap och idéhistoria i bagaget har hon arbetat både på museum och galleri.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.