Publicerad 18 maj 2011 Av I Konsten väljer Med 4664 Visningar

Johannes Heldén på Stene Projects

heldenAniara i all ära, men science fiction är inte Sveriges paradgren. Dock finns det konstnärssjälar som brinner för ämnet, även om uttrycken är ganska olika i jämförelse med vad populärkulturen levererar. En konstnär som Matti Kallioinen har konsekvent byggt sitt konstnärskap kring möjligheterna av ett utopiskt tänkande som inte förfaller till jolmiga luftpastejer, utan på allvar försöker förmedla en vision av hur människa och teknik skulle kunna tänkas samverka i en avlägsen framtid.

Johannes Heldén är ett annat exempel på vad man kan kalla “contemporary sci-fi”. Både som konstnär och som poet närmat sig den närmast oändliga verklighet som finns såväl inuti atomen som ute i universum. Han arbetar också i en tradition som ligger nära den konkreta poesin med företrädare som Åke Hodell och Bengt Emil Johnson (för övrigt en konstriktning som inspirerat en rad unga konstnärer, som exempelvis Mathias Kristersson och Leif Holmstrand). I Stene Projects källarlika projektrum träffar Heldén mitt i prick, från verkens visuella yttre till den säregna doft som lokalen utsöndrar ur osynliga porer.

Heldén har förvandlat den konkreta poesi som uppstår när man läser ett antal boktitlar sekventiellt till ett skulpturalt kosmos, där böckerna ikläder sig rollen som tillvarons undervegation. I myrgångar under jorden dväljs de, bärare av hemliga budskap och samtidigt det råmaterial med vars hjälp konstnären förfärdigat små papperslöv som sprider sig över hans objekt. Det finns en vemodig, dystopisk sida av hans verk men också en stark tro på möjligheten att skapa öar i det oregerliga informationsflödet från vilka livet och världen kan utsättas för ett insiktsfullt betraktande. Som Johannes Heldén skriver i sin senaste diktsamling (passande nog med titeln “Science Fiction”): “Summan av det vi ser är glimtar av en annan verklighet”.

Adress: Brunnsgatan 21 B, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 13/5 – 4/6

Anders Olofsson (text och foto)

Jag är Konstens grundare. Min bakgrund är brokig, och omfattar allt från IT-konsulting till konstkritik. Jag överlämnade redaktörskapet till Magnus Bons i september 2015 och slutade skriva som kritiker. Numera hittar man mig på Statens Konstråd.

1 Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.