Publicerad 18 maj 2013 Av I Gå och se! Med 14479 Visningar

Ikaroz på HL Gallery

ikarozHL Gallery startade 2012 och är inrymt i lokalerna som tillhör Highlights, en butik som specialiserat sig på material för graffiti- och gatukonstnärer. Inte så underligt att man också ställer ut konstnärer med en förankring i streetart och graffiti. Många av dem är ganska stora stjärnor i sitt sammanhang, och somliga – Carolina Falkholt är ett exempel – har även tagit klivet över i den traditionella konstvärlden, något som man ser allt oftare i våra dagar.

Ikaroz (alias Daniel Juan Diaz) är ett av de närmast legendariska namnen inom svensk graffitikultur. Han började måla i slutet av 80-talet, och är idag en etablerad konstnär som bland annat utfört ett flertal offentliga uppdrag. På HL Gallery har han dock tvingats dra ned formatet, eftersom lokalen inte tillhör de största. Utställningen är också uppdelad i två partier, en med mer traditionell graffitikonst och en där Ikaroz letat sig djupare ned bland sina konstnärliga inspirationskällor. Här är det inte behovet av att uttrycka sig och göra statements som är det viktiga, utan det långsamma och reflekterande sökandet efter eviga ting som identitet och existens.

Elementen från graffitin finns med även här, men har tillkommit en svärta som leder tankarna till exempelvis en konstnär som Francis Bacon. Ikaroz skildrar en värld där kampen för överlevnad är ständigt närvarande och där de kreativa processerna förlöser samtidigt som de hotar att förtära individen inifrån. Det är starka bilder som bryter sig loss ur en estetik vi redan trodde oss veta allt om, men ändå blir överraskade av.

Adress: S:t Eriksgatan 64, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 3/5 – 24/5

Anders Olofsson (text och foto)

Jag är Konstens grundare. Min bakgrund är brokig, och omfattar allt från IT-konsulting till konstkritik. Jag överlämnade redaktörskapet till Magnus Bons i september 2015 och slutade skriva som kritiker. Numera hittar man mig på Statens Konstråd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.