Publicerad 07 september 2012 Av I Gå och se! Med 2261 Visningar

Helene Hortlund på ID:I Galleri

Helene Hortlund är en av de konstnärer som på senare år utvidgat den textila konstens arbetsfält. Hennes installationer där stickade och virkade strukturer löper amok på ett hantversskickligt men småkusligt sätt har med jämna mellanrum invaderat landets konsthallar. Numera är hennes uttryck betydligt mer varierat, och omfattar även skulptur och foto. Då blir det alltmer uppenbart att materialet och hantverket egentligen spelar en biroll – om än en viktig sådan – i hennes konstnärskap. Betydligt mer framträdande är det konceptuella arbetet bakom verken, och på detta plan är det filosofiska föreställningar om verklighetens dolda strukturer som står i centrum.

Hortlund har fördenskull inte gjort avkall på sin hantverksskicklighet. I sin nya utställning har hon utgått från mönster som antingen används för att täcka över, ömsom för att ge omvärlden struktur och begriplighet. Formspråket pendlar mellan kartografins och virkningens exakthet och det friare organiska växandet. I många av bilderna har hon använt sig av kaleidoskopiska effekter, inte i första hand för att åstadkomma häftiga visuella uttryck, utan för att kaleidoskopet symboliserar den verklighet som döljer sig inom den värld sinnena förmedlar kunskap om, och som med konstens hjälp kan göras synlig.

Trädkronor är ett återkommande formelement, och de bär tydliga likheter med Hortlunds tidigare så frekventa stick- och virkmönster. Det är som om hon genom det meditativa handarbetet förflyttat sig ett bra stycke närmare varats innersta mysterier. De människor som här och var avtecknar sig i bilderna befinner sig allesamman i ett tillstånd av inaktivitet, till synes försjunkna i sin egen existens. Någon gång – som i fallet med verket “Livsträd”, där små babyhuvuden växer direkt ut ur trädstammen – kan resultatet blir något för övertydligt, men på det hela taget hittar Helene Hortlund ett tonläge som fungerar i all sin välformulerade anspråkslöshet.

Adress: Tjärhovsgatan 19, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 24/8 – 9/9

Anders Olofsson (text), Helene Hortlund (foto)

Redaktionen står som författare av osignerat material och av texter som inte författats av en av Konsten.net:s ordinarie skribenter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.