Publicerad 03 juni 2012 Av I Galleriet Med 40325 Visningar

Galleriet: Vårutställningar på Kungl. Konsthögskolan

I årets examensutställningar i fri konst presenterar närmare femtio master- och kandidatstudenter sina verk. Som tidigare år är det svårt att urskilja några dominerande tendenser, säger rektor Måns Wrange. Något han ser som tecken på stor självständighet och hög kvalitet bland de nyexaminerade konstnärerna. Samma dag öppnar ytterligare tre utställningar.

Projektarbeten som utförts på kurserna Arkitektur och Restaureringskonst visas på Galleri Mejan. I Arkitekturkursen, “Just Grounds: Cape Town”, har studenterna undersökt hur vi kan forma en rättvis och hållbar stadsutveckling med fokus på Kapstaden, en av världens mest segregerade städer. I en tvärvetenskaplig utställning åskådliggör studenterna Kapstadens urbana utmaningar för att möjliggöra förändring. Förslag ges till småskaliga katalysatorer som tar sitt avstamp på gräsrotsnivå med ett globalt perspektiv. Kursen i Restaureringskonst har under året haft temat ”Inclusive India – Re: Pune” där studenterna arbetat fram förslag till en utveckling av Punes historiska stadskärna utifrån en hållbar restaurering som tar avstamp i småskaliga projekt och medborgarsamverkan. Förnyelseprocessen är i förslagen tänkt att ske utifrån ett brukarperspektiv som tillåter ett långsammare tempo och bevarad kontinuitet som garant för social hållbarhet i kontrast till den snabba stadsomvandlingen som hotar den historiska stadskärnan i dag.

I Kungl. Konsthögskolans huvudbyggnad på Skeppsholmen visas utställningen Öppna ateljéer, som visar verk av projektstudenter (yrkesverksamma konstnärer som under ett år bedrivit ett konstprojekt), utbytesstudenter och studenter i fri konst under utbildning. Cirka 70 studenter deltar i utställningen.

Dessutom visas projektarbeten utförda av fyra Mejan Residents studenter, som under ett år bedrivit konstnärliga forskningsprojekt. Satsningen på Mejan Residents ingår i högskolans ambition att stärka forskningsmiljön som idag består av ett antal doktorander och forskare.

Läs Konstens recension av Vårutställningarna!

Can't display images:

Redaktionen står som författare av osignerat material och av texter som inte författats av en av Konsten.net:s ordinarie skribenter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.