Publicerad 03 december 2015 Av I Konsten väljer Med 14686 Visningar

Fredrik Wretman på Kummelholmen

JA IMG_1698Kummelholmen är en ny konsthall i den södra Stockholmsförorten Vårberg med en underbar postindustriell miljö idealisk för platsspecifika installationer. Arkitekturen är speciell och funktionell och man man nästan få intrycket av att den skapats enkom för Fredrik Wretmans konst, som inviger konsthallen med en platsspecifik vatteninstallation. Konsthallen kommer att renoveras ytterligare efter denna utställning och anpassas för alla typer av besökare. Några skyltar på vägen skulle också vara en förträfflig utveckling.

Speglingar i vatten och flytande ord och objekt har blivit Wretmans signum. Så träffande då att hans pågående utställning heter Monogram och att det är just hans initialer i grafiskt stilistisk form som speglas på den bortre väggen. Men det är ingen logotype till ett företag eller marknadsföring det handlar om. Snarare är det en drift med att meditera likt en Narcissus och bara spegla sig själv. Besökarna uppmanas att skvalpa litet i vattnet så att rörelserna och vågorna skapar nya former och linjer i projektionen. I videoverket dyker Wretmans huvud upp som ett äpple i en tunna med jämna mellanrum, samt i de generösa eftertexterna. Till Monogram hör också suggestiv musik och verket får även en annan stark inramning genom metallräckena och trapporna som vandrar runt konsthallen. Det blir ibland just storleken i de monumentala installationerna som gör vissa av Wretmans verk så lyckade.

JA IMG_1452Hans person återkommer i verket Goatrans. Och just som en orangefärgad Siddharta, som fann sin insikt vid vatten och med speglingar, mediterar Wretmans konst mellan intet och världen. Det nya i denna utställning är en serie mindre bronsskulpturer. Det är figurer med extra ben, oformliga huvuden och avsaknad av lemmar och ansikten. De är tydligt förankrade i klassisk konsthistoria med kopplingar till både Rodin och Milles. Men de kan också kännas som kritik av kroppsideal eller snarare själsliga ideal. Vår förträfflighet och höga prestationstakt är förväntad, och vårt misslyckande tillika förmodat, när vi inte passar in i gjutformarna. Måhända fungerar verken lika mycket som Wretmans egen terapi och lycka under tillverkningen i ateljén i Thailand.

Jakob Anckarsvärd

Foto: Jan Watteus. Kummelholmen, Vårholmsbackarna 120, Vårberg. Utställningen pågår till 13 november – 13 december 2015. Ytterligare utställningsperiod 21 – 29 maj 2016

Anckarsvärd är skribent, konstnär och it-pedagog, verksam i Stockholm och Glasgow. Han driver även konstnärssiten: www.altruistartists.blog.se, samt sänder podradion: "Konstliv", från Konstnärshuset. Anckarsvärd har speciell fokus på konstnärsdrivna gallerier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.