Publicerad 26 mars 2010 Av I Gå och se! Med 3548 Visningar

Eva Zettervall på Gröna Paletten

zettervallFör den som är intresserad av att få en flashback tillbaka till 80-talet rekommenderas ett besök på galleri Gröna Paletten som fram till och med 8 april visar en serie collage av Eva Zettervall. Det är en slags basicinställning som gäller, klipp och klistra och måla med det som finns till hands, och det är befriande fritt från minimalism och supersmarta presentationer. Inget ont om vare sig minimalism eller snygga presentationer, absolut inte, men ibland är det coolt att släppa taget om det smarta och uttänkta för att bara följa med flödet. Bilderna bygger på erfarenhet och ett självförtroende i att rida på lusten  att uttrycka sig och en tro på ett bildspråk som når fram direkt. Här påminns man om det 80-tal där de vilda tyskarna intog konstscenen, skruvade upp volymen och fick oss att släppa på pretentioner och lätta på högtravande ideal. Det skulle kunna kännas som en upprepning men det känns avslappat och uppiggande.

De bilder som Zettervall visar i utställningen verkar gjorda som i ett flöde, det är bilder i mindre format av i hopklippta figurer och egensinniga bildvärldar förstärkta med det typisk zettervallska expressiva tecknade och målade linjespråket som ger en modernistisk botten för berättelserna att växa fram ur. Eva Zettervall har genom åren haft en roll i svenskt konstliv som en målare med ett expressivt, burleskt och ibland våldsamt måleri med anknytning till sexualitet och könsroller och förstärkt med exotiska landskap och djur. Ibland kan man i hennes måleri uppleva att hennes signatur är något manierad men i de här collagen visar hon upp för ett friare och mer obelastat bild- och formspråk.

Adress: Odengatan 52, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 13/3 – 8/4

Maria Johansson (text), Anders Nyhlén (foto)

Bor och arbetar i Sthlm. Utbildad på Konsthögskolan i Sthlm. Har också studerat konstpedagogik och konstvetenskap. Arbetar med eget konstnärskap, konstprojekt samt texter om konst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.