Publicerad 06 januari 2011 Av I Gå och se! Med 1703 Visningar

Ett ide i väntan på ny säsong

SÖDERBÄRKEI mörkret under mellandagarna kryper de flesta Stockholmsgallerier in i ett slags dåsigt vinteride och bidar sin tid inför kommande säsong. Ett som dock trotsar sömnigheten och håller öppet mellan helgledigheterna är galleri Kontrast på Hornsgatan. Här visas parallellt Pieter ten Hoopens 11×6 (bilden) och Siddharth Dhanvant Shangvis The House Next Door – båda fotografiska serier. ten Hoopen var aktuell tidigare i höstas på Fotografiska med utställningen Stockholm, och återkommer här med sviter om 6 fotografier från 11 platser i världen varav några känns igen från Stockholmsserien men nu i mindre format. Den prisbelönta estetiken är otvivelaktigt där, likt ett skimrande dis över människorna och miljöerna, och påminner bitvis om både regissören Roy Andersson och modefotografen Martina Hoogland Ivanow. Det finns guldkorn – som serien Hungry Horse och fotot från Pakistan som bakifrån fångar en rad av bedjande framför raserade byggnader – men uttrycket kan ibland bli tröttsamt. Bäst passar nog ten Hoopens fotografier i sin ursprungliga reportagekontext i mer koncentrerade former.

Siddharth Dhanvant Shangvis svartvita serie The House Next Door berör på ett annat sätt. Med sin kamera har Dhanvant Shangvi dokumenterat sin fars liv efter att denne fått diagnosen hjärntumör. Det finns en ömhet i blicken; i hur hudens vek och rynkor fångas; i hur fötter ställs i fokus. Och en sorg i diskrepansen mellan det som är och det som varit. Så om mörkret och snörusket känns tyngande, är de båda utställningarna på galleri Kontrast ett fint ide att krypa ner i, i väntan på ljusare tider.

Adress: Hornsgatan 8, Stockholm
Utställningarna pågår under perioden 4/12 – 16/1 2011

Sara Skoglund (text), Galleri Kontrast (foto)

19-årig konst- och litteratur intresserad student. Skriver och illustrerar för tidskriften ponton, samt läser introkurs i reklam på Berghs School of Communication.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.