Publicerad 28 februari 2011 Av I Galleriet Med 6683 Visningar

Esko Männikkö “Harmony Sisters”

b5Galleriet är Konstens nya vinjett! I Galleriet kommer vi att koncentrera oss på att visa utställningsbilder, ackompanjerande av en kortare förklarande text. Nu är det dags för Esko Männikkö, som visar verk ur sin serie “Harmony Sisters” på Galerie Nordenhake i Stockholm. Konsten har skrivit om utställningen.

Esko Männikkö slog igenom internationellt under mitten av 90-talet med ett antal fotoserier där han visade ungkarlar från sin hemtrakt i norra Finland. Dessa fotografier kännetecknas av såväl intimitet och värdighet som av humor, detta trots de ibland svåra levnadsförhållanden som råder i dessa områden. De senaste åren har Männikkö utökat sin motivkrets i en serie kallad “Harmony Sisters”. I stället för människor är det här djur som är de avvikande karaktärerna. En salig blandning av djur från bondgårdar och djurparker, från naturhistoriska museer och kuriosakabinett visas alla i extrem närbild, ofta med ögat i fokus. Eftersom Männikkö avbildar just djur, en del av dem redan döda, så finns det ingen begränsning för hur nära kameran kan komma. Bildernas intimitet bidrar paradoxalt nog ofta till att objektifiera de avbildade. Fotografierna spelar på den tunna gränsen mellan det intima och det annorlunda och främmande.

Genom val av motiv, komposition och palett finns i Männikös verk ett nära släktskap med måleri. Bland hans ämnen finns jaktscener, stilleben och porträtt. Även om dessa scener bygger på autentiskt material som ofta är hämtat från hans egen närhet så för hans beskärningar och arrangemang tankarna till klassiskt genremåleri. Kopplingen till måleri understryks genom Männikkös val av ramar. I äldre serier var hans ramar upphittade och ibland skadade. I de nyare serierna är ramarna istället mörka, konturerade och egentillverkade.

Esko Männikkö föddes 1959 i Pudasjärvi i norra Finland. Han lever och arbetar i Oulu.

Utställningen pågår under perioden 20/2 – 3/4

Can't display images:

Redaktionen står som författare av osignerat material och av texter som inte författats av en av Konsten.net:s ordinarie skribenter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.