Publicerad 27 juni 2013 Av I Konsten väljer Med 3080 Visningar

Catharina Gotby på Stockholms Fotoantikvariat

bild1Under sommaren stänger de flesta gallerier och den som inte vill söka sig ut på landet eller till en lokal konsthall, så finns det trots allt några få konstscener inne i städerna som inte ger tappt. Stockholms Fotoantikvariat är ett litet udda galleri på Södermalm, som inte gör så mycket väsen av sig. Det ligger centralt på Torkel Knutssonsgatan, vid Mariatorget, men det är ändå ganska lätt att missa det. Här visas under sommaren fotografier av Catharina Gotby, som precis fått Stockholms stads hederspris. Denna till ytan lilla scen för fotokonst är en av Stockholms mest intressanta. Under tio år har utställningar av konsekvent hög kvalitet visats löpande, med ett brett spektra av fotokonst med gott om referensmaterial för den vetgirige.

Gotbys bilder är direkta, personliga och väldigt starka, vare sig de avbildar människor eller miljöer. Catharina Gotby är en mycket begåvad och skicklig fotograf av klassiskt snitt. Hon har gett ut ett flertal fotoböcker som t.ex. ”Med kroppen som slagfält”, ”Sång” och ”Presence”. Fotografier ur dessa böcker återfinns på antikvariatets väggar. Gotbys svartvita bilder har rika kontraster och ett självsäkert anslag. Vi bjuds skiftande motiv och teman men med det finns en återkommande självklarhet och närvaro som är svår för betraktaren att undkomma.

I fotoantikvariatets lilla men generösa utställning visas arbeten  med anteckningar i marginalerna, och ibland rakt på fotot. Detta synliggör processer, och visar litet hur bilderna utvecklats. Det är fascinerande att få vara med i detta och jämföra med de färdiga resultaten. Noteringarna gör också att vi kommer fotografen litet närmare. Motiven är vi redan nära genom Gotbys inkännande förhållningssätt. Det är genom porträtt och skildringar av människor som Gotby gjort sig känd. Hon fångar personernas känslor och mentala processer på ett unikt sätt. Ändå så är det i landskapen som den vilsamma svärtan, och den tidlösa, estetiska skärpan når allra längst.

Adress: Torkel Knutssonsgatan 31, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 18/6 – 6/8

Jakob Anckarsvärd (text), Catharina Gotby (foto)

Anckarsvärd är skribent, konstnär och it-pedagog, verksam i Stockholm och Glasgow. Han driver även konstnärssiten: www.altruistartists.blog.se, samt sänder podradion: "Konstliv", från Konstnärshuset. Anckarsvärd har speciell fokus på konstnärsdrivna gallerier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.