Publicerad 01 juni 2011 Av I Gå och se! Med 7577 Visningar

Björn Wessman på Millesgården

small_la_maison_eclaire_200x190cm_oil_on_canvas_0025_1Björn Wessman är en konstnär som inte ligger på latsidan. I år är han aktuell i Sverige med totalt fyra olika utställningar och (minst) en bok. Inte så illa av en konstnär som under mer än 30 års tid varit bosatt utomlands, närmare bestämt i Frankrike. Millesgårdens utställning – med den farligt göteborgsfyndiga titeln “Wessmanland” – visar upp en landskapsmålare med släktskap med flera svenska “exilmålare”, från Carl Fredrik Hill till Rolf Hanson. Wessmans måleri är färgrikt, stort och slösaktigt generöst med sinnlighet. Landskapet han lockar fram befinner sig precis på gränsen mellan konkretion och abstraktion, och stundtals försätts man som betraktare i ett näst intill meditativt tillstånd när man konfronteras med hans väldiga dukar.

Inte tu tal om att “Wessmanland” är en perfekt sommarutställning för vilken institution som helst. Okomplicerad men ändå med tillräckligt många dimensioner för att attrahera både bussturisterna från andra sidan Östersjön och huvudstadens konsthabituéer. Men i en lite mer undanskymd del av konsthallen visar Björn Wessman en serie collage, där han fogat samman olika fotografiska förlagor till målningarna. Här skaver det betydligt mer, men på ett intressant sätt. När Wessman klipper och klistrar med landskapet uppstår oväntade möten och konstnärens arbetsmetod framstår plötsligt som naken och omedelbar. Missa inte denna utmark i Wessmanland!

Adress: Herserudsvägen 32, Lidingö
Utställningen pågår under perioden 28/5 – 14/8

Anders Olofsson (text), Millesgården (foto)

Jag är Konstens grundare. Min bakgrund är brokig, och omfattar allt från IT-konsulting till konstkritik. Jag överlämnade redaktörskapet till Magnus Bons i september 2015 och slutade skriva som kritiker. Numera hittar man mig på Statens Konstråd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.