Publicerad 31 augusti 2011 Av I Gå och se! Med 2345 Visningar

Alyson Shotz på Galleri Andersson/ Sandström

ASh_Magnetic-Force_2011_30x30x30cm_540pxAmerikanska Alyson Shotz konst visas nu på Andersson/Sandströms gallerier i Stockholm och Umeå. Född och uppväxt i Arizona och numera boende och verksam i New York utbildade hon sig till konstnär efter att först ha studerat geologi. Hennes arbeten har en monumental och rumslig karaktär och bottnar ofta i kunskaper om geologi och naturvetenskap. På blänkande halvmeterhöga metallkuber hålls blommor ihoppusslade av silveraktiga kulor i olika storlekar fast av magnetism. Magnetism sägs vara naturens mest vanligt förekommande kraft som vi trots detta faktum sällan reflekterar över eftersom den inte syns.

Som ung konstnär drevs Shotz av en vilja att hitta ett monumentalt uttryck som var mindre macho än den monumentala konst hon då omgavs av. Och det verkar hon ha hittat. Med det monumentala draperiliknande verket “Frames per second” av strimlade spegelremsor verkar rummet pånyttfödas och omformuleras hela tiden. Samtidigt som verket gör ett tydligt avtryck i rummet är det följsamt och smidigt. Hon jämför naturens förutsättningar med konstens. Naturvetenskapens elementära förutsättningar för liv överförda till konst och vetskapen om att vad som än skapas, konst eller natur, så finns det i varje skapelsens stund ett stort ögonblick eftersom varje skapelse på något sätt förändrar och påverkar världen. Utställningens titel “Fundamental forces” känns därför logisk. Kanske jag pratar med facit i hand men jag kan se en konstens megastjärna i Alyson Shotz, hennes arbeten är fantastiska och bör platsa i de flesta sammanhang.

Adress: Hälsingegatan 43, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 25/8 – 2/10

Maria Johansson (text), Galleri Andersson/Sandström (foto)

Bor och arbetar i Sthlm. Utbildad på Konsthögskolan i Sthlm. Har också studerat konstpedagogik och konstvetenskap. Arbetar med eget konstnärskap, konstprojekt samt texter om konst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.