Publicerad 19 november 2010 Av I Gå och se! Med 2065 Visningar

“Abstract Possible” på Malmö Konsthall

abstractEn ”trailerutställning” till forskningsprojektet Abstract Possible visas för tillfället i C- salen på Malmö Konsthall. Projektet, som ”med samtidskonsten som utgångspunkt undersöker vad abstraktion kan innebära idag”, kommer att pågå i två år och inledningen i Malmö följs av grupputställningar, separatutställningar, seminarier, workshops och filmvisningar på olika platser runt om i världen. Längs vägen kommer även en serie essäer om ämnet att publiceras i e-flux.

Till smakprovet i Malmö har kuratorn Maria Lind valt ut fem konstnärer, Doug Ashford, Claire Barclay, Goldin+Sonneby, Wade Guyton och Mai-Thu Perret, vars verk förhåller sig till olika uppfattningar om abstraktion: formellt, ekonomiskt, aktivistiskt. Höjdpunkten i det välkomponerade lilla urvalet är Doug Ashfords små temperamålningar där färgfälten vecklas ut, ett efter ett, med och mot varandra. Till grund för hans till synes enkla formella måleri ligger ett diagram som redovisar i vilken utsträckning aktörerna på New Yorks konstscen engagerat sig i sociala och politiska frågor, vilket är en arbetsmetod som på sätt och vis fångar projektets essens: att uppmärksamma former av abstraktion som vanligtvis glöms bort eller förbigås.

Det kompakta utställningsrummet har dock sina begränsningar, men dess kapacitet har ändå tillvaratagits: en av väggarna täcks av en tapet av Mai-Thu Perret, och golvet är Wade Guytons rekonstruktion av golvet i sin gamla ateljé. Och så länge man fortsätter att arbeta med samma stringens som i Malmö kan nog Abstract Possible utvecklas till ett betydelsefullt projekt.

Adress: S:t Johannesgatan 7, Malmö
Utställningen pågår under perioden 11/11 – 16/1 2011

Mikael Andersson (text), Malmö Konsthall (foto)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.